Werken in de wijngaarden

IMG_20171221_155910.jpg

Drie weken geleden zijn we beginnen werken bij Domaine Le Mayat in Fougueyrolles. We logeren er in het huisje van onze vrienden dat, o toevallige toevalligheid, in dezelfde straat is.  We werken drie dagen van 8 uur, één van 7 en vrijdag 4.  We vonden dat eerst een beetje raar, maar nu zijn we daar heel blij mee. Vrijdag namiddag doen we de boodschappen en dan hebben we een heel weekend vrij!

Het tailleren is anders dan we gewend zijn. Ze werken hier op twee niveaus en binden de draagtak vast in een boog. Dat brengt blijkbaar opmerkelijk méér fruit en dus wijn voort, maar om dat zó te snoeien moet je wel wakker zijn. Zelf noemen ze deze percelen “les vignes folles”. Guy en ik proberen er niet gek van te worden…

IMG_20171221_113502.jpg

Het weer is ons al gunstig gezind geweest. Het is te zeggen, het is nog niet zo slecht geweest als men voorspelde. We zijn dit jaar wel extreem goed uitgerust. We hebben geïnvesteerd in laarzen, regenjassen, windblokkers, handschoenen én we kregen een fantastisch pakket postkleding van Luc dat nu zijn diensten bewijst.

We hebben ook al van de voordelen van werken bij een wijnboer mogen proeven. Letterlijk en figuurlijk! Vorige week moesten we helpen in de chaie, wijn in flessen doen. Ik stond aan de ene kant van het apparaat en zette de lege flessen op de band. Guy stond aan de andere kant en legde de gevulde flessen in bakken. Later zullen die flessen dan voorzien worden van een etiket en in dozen verpakt worden. Toen we naar huis gingen kreeg iedereen zes flessen mee naar huis. 

IMG_20171215_122651.jpg

Advertenties